Halk Mimarisi

Köylerdeki eski evlerin en büyük özelliği; kapıdan ilk girişte büyük bir salon, salonun bir köşesi ocaklık, bir köşesi anbar, bir köşesi mutfaklık için terek ve dördüncü köşesi de oda olarak ayrılmış olmasıdır. Tuvalet evin dışındadır.

Köylerde ayrıca, zemin kata ahır yapmak, iklim şartları açısından daha evla görülmüştür. Tek katlı olan evlerin ahırı, evin hemen yanında olur.

Çift katlı evlerin üstü sac döşeme olurken, tek katlı olan evlerin tavanı toprakla örtülüdür ki buna baca denir. Bu toprağın yağmur suyu geçirmemesi için sert tutulması gerekir ve bunun için de "lo" larla devamlı çiğnenmesi gerekir.

Köylerdeki evlerin en büyük özelliklerinden biri de duvarların tamamiyle ahşap ( çamur, taş, ağaç kalaslar, saman ve çıtalardan müteşekkil) olmasıdır.Üst kısım için de büyük kalaslar kullanılırdı.

 

9.2. ÇARŞI MIMARISI

Çarşidaki eski evlerin yapiminda kullanilan malzeme, köyde kullanilan malzemelerle aynidir. Çarşidaki evlerin en büyük özelligi, köydekilerin aksine çok odali ve daha estetika

olmasıdır.

Genellikle giriş kapisindan itibaren hayat (koridor) ve hayata açilan sagli sollu odalar yeralir. Hayatin akabinde tuvalet ve banyo yeralir. Odalardan diş cepheye cumba çikintilari da yer alabilmektedir. Çarşidaki eski evler de tamamiyle ahşaptan yapilip, tavanlarda sac kullanilir. Odalarda ve mutfakta sedirler yeralir.Ayrica odalarda gömme banyo yaygindir.

Gerek köylerdeki eski evler olsun gerekse çarşidakiler olsun, evler taştan temeller üzerine oturtulup, direkler kullanilirdi. Kapi, pencere, tavan ve balkonlardaki agaç takimlari agaç işlemeciligi şeklinde süslenirdi. Merdiven ve balkonlar tahtadan olup evin diş cephesinde yeralmaktadir.

Alucra'da, günümüz şartlarinda hakim olan betonarme ve modern evler kullanilmakta ve yapilmaya devam etmektedir